2015.06.11.

KEEP CALM AND MEET THE REFUGEES - Találkozz menekültekkel és ismerd meg az Artemisszió Alapítványt!

Sok szeretettel várunk mindenkit Győrbe a vámosszabadi KARAVÁN projektünk bemutató estjére!

Mikor? Június 18. (csütörtök) 17h

Hol? Komédiás Étterem, Győr, Czuczor Gergely u. 30. 9022

Az Artemisszió Alapítvány és a Palantír Film Alapítvány munkatársai 12 önkéntes segítővel közösen tartottak foglalkozásokat a vámosszabadi befogadó állomáson. A foglalkozásokkal az volt a célunk, hogy az ott élő gyerekek és felnőttek kicsit kimozdulhassanak a tábori mindennapokból, és olyan tevékenységekben vegyenek részt, amikre nem feltétlenül van lehetőségük – közösen játszottunk, mozogtunk, alkottunk, magyarul tanultunk.

gyor_kicsi.jpg

„Van, amikor nehéz; szembesülni az egyes sorsokkal, a tábori hétköznapok ridegségével, az értelmetlennek tűnő intézményesített bürokratikus akadályokkal, és alapvetően el is fáradunk nap végére. Közben mindannyian tudjuk, nem önkéntesek vagyunk igazán, amit teszünk, aminek részeseivé váltunk, az messze túlmutat ezeken a kereteken, hiszen húsba markolóan egyszerűen és tisztán az emberségről szól. Hiába a kulturális különbözőségek, a közös nyelv hiánya, minden alkalommal megtapasztaljuk, hogy ezek a körülmények csak segíthetnek ráirányítani a figyelmünket a másikra, és észrevenni, hogy ami igazán számít az az, amikor egymás szemébe nézve önfeledten tudunk egymásnak örülve nevetni. És ez egy univerzális és elemi közös pont.”

PROGRAM:

Bemutatkozunk. Mesélünk. Megosztunk.

Kiállítás A táborban készült fotókból, a kézműves és multimédiás foglalkozásokon született termékekből.

• 17:00 KARAVÁN bemutató Beszélgetés a vámosszabadi táborról, és a táborban végzett munkánkról. Mit csinálunk, hogyan, és főleg: miért? Akik kérdeznek: az UCCU alapítvány önkéntesei és munkatársa.

• 18:15 Koncert A Vándormadarak együttes tagjai - Filep Krisztina Mandula, Utaliyeva Nurgul és Aylar Hojayeva – magyar népdalokat adnak elő. Határok. Átkelés. Találkozás.

• 19:00 Filmvetítés Nagy Viktor Oszkár: Felsőbb parancs Tömegek kelnek útra Ázsiából, Afrikából, hogy bejussanak az Európai Unióba. Utolsó akadály a szerb-magyar határ. A magyar oldalon helyi lakosok önkéntes polgárőrként védik a településük és az Unió határát. A szerb oldalon, a határsértésre készülő migránsoknak egy szabadkai lelkész segít az életben maradásban. Filmvetítés és beszélgetés az UCCU Alapítvány önkénteseivel, Abbas Mohammadival és Dariush Rezaival és munkatársával a filmről, és a téma kapcsán felmerülő kérdésekről.

• 20:30 Felolvasószínház Janne Teller: Ha háború lenne nálunk című könyvének felolvasása a k2 Színház színészeinek közreműködésével. • 21:00 Élő könyvtár Kölcsönözz ki egy migránst vagy egy önkéntest! Beszélgess, kérdezz, vitázz! Közösség. Öröm. Zene.

• 22:00- 23:00: Cosa Polska koncert A Cosa Polska tagságában és zenéjében több kontinens és nép kultúrája találkozik. A lengyel swinget latin ritmusok kavarják fel, a magyar népdal spanyol gitáron szólal meg, a dél-amerikai dallamokat pedig többszólamú fúvóskórus kíséri. A különböző helyekről érkező, mégis harmonikus egésszé gyúrt muzsika mellett már csak a szövegvilág különösebb: az egyik pillanatban még Kubában állunk a tengerparton, a következőben pedig már egy magyar falu kocsmájában találjuk magunkat.

• 23:00 DJ zenél Klaudio Ortiz Sanchez

Facebook-esemény

komment

Címkék: aktuális migráció menekültek Karaván

süti beállítások módosítása