2015.06.03.

Globális Nevelés Fórum 2015. március 31.

Beszámoló a fejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek brüsszeli tanulmányútjáról

A Globális Nevelés Fórum 2014-ben indult, a HAND Szövetség (http://hand.org.hu) Globális Nevelés Munkacsoportja (vagyis az Artemisszió Alapítvány és az Anthropolis Egyesület) kezdeményezte, és egy projekt keretén belül valósult meg. A Fórum azon szervezetek munkáját hangolja össze, amelyek a globális neveléshez kapcsolódnak - környezeti, társadalmi, gazdasági fenntarthatósággal foglalkozó civil szervezetek, és emberi jogi, környezeti, békére nevelés stb. területén aktív oktatási intézmények és szervezetek. A Munkacsoport célja, hogy a globális nevelés megjelenjen az oktatásban és nagyobb hangsúly kerüljön az olyan egyetemes értékekre, mint a szolidaritás, környezeti és gazdasági fenntarthatóság, aktív globális polgárság, valamint a kritikus gondolkodás. Vagyis célja, hogy a globális kérdéseket felismerő és azokra válaszolni tudó fiatalok kerüljenek ki az iskolákból. Ennek érdekében hazai és nemzetközi párbeszédet épít ki, miközben lobbi és érdekképviseletet nyújt. Az eltelt időszakban négy alkalommal üléseztek a Fórumban résztvevő szervezetek.

ge.jpg

A 2015. március 31-én megtartott Fórumon rövid betekintést nyerhettünk a Word Social Forum-ba, ami Tuniszban került megrendezésre és 60.000 résztvevő látogatott el, akik hallhattak a társadalmi nemekről és női jogokról, a régió politikai témáiról (palesztin és libanoni helyzetről). A Fórumon az Európai Unió fejlesztési politikájáról is hallhattunk, mely egy Brüsszel-i tanulmányút bemutatását is jelentette.

Mit tanultak a civilek Brüsszelben?

2014. december 1. és 2. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete - együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal - tanulmányutat szervezett a nemzetközi fejlesztésben és globális nevelésben érdekelt civilszerveztek képviselői számára Brüsszelbe, azzal a céllal, hogy pontosabb képet kapjanak az Európai Unió fejlesztéspolitikájáról, a Fejlesztés Európai Évére való felkészülés jegyében. Az Artemisszió Alapítvány részéről Szántó Diana vett részt a tanulmányúton.

A program résztvevői látogatást tettek az Európai Bizottságnál, az Európai Parlamentnél és Magyarország EU melletti Képviseletén, ahol fejlesztéspolitikával foglalkozó tisztviselőkkel és képviselőkkel találkoztak. A látogatásról Szántó Diana szubjektív beszámolóját az alábbiakban olvashatják.

komment

Címkék: beszámoló globális nevelés Európai Fejlesztés Éve

süti beállítások módosítása