2015.05.11.

Elindult! 2015: Az európai fejlesztés éve (EYD)

Az Európai Parlament és a CONCORD kezdeményezésére a 2015-ös év a Fejlesztés Európai Éve (European Year for Development - EYD). Az Európai Év célja, hogy párbeszédet indítson a globálisan fontosnak tartott kérdésekben - ezeket az Európai Parlament és a tagkormányok közösen határozták meg.

eyd_motto_hu.png

Ez az év azért is különösen fontos, mert 2015 az utolsó év a Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG: Millenium Development Goals) elérésére. A Milleneumi Fejlesztési Célokat 2000-ben az ENSZ tűzte ki a szegénység és az éhínség radikális csökkentése érdekében. Az ENSZ-en belül, a tagállamok és a nemzetközi civil közösség bevonásával már évek óta tart a munka az előttünk álló újabb 15 év közös fejlesztési céljainak megfogalmazására.   A véglegesített célrendszert ez év szeptemberében hirdetik ki. Az új Fenntartható Fejlesztési Célok (Sustainable Development Goals - SDG) immár nem csupán a fejlődő világra, hanem a Föld teljes egészére, sz összes országra vonatkoznak, és megteremtik a keretet a szegénység felszámolásához, a fenntartható fejlődés előmozdításához, és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez.

A Fejlesztés Európai Évének keretén belül 2015 során számos program (tájékoztató jellegű, és figyelem-felkeltő rendezvények) várható Magyarországon is. Az EYD célja, hogy az uniós polgárokat (főként a fiatalokat) is bevonja azokba a társadalmi vitákba, melyek a világról, az emberi méltóságról és a közös jövőről szólnak.

Magyarország az Év megünneplésébe a HAND Szövetség által is kapcsolódik be. A HAND a magyar fejlesztési és globális nevelési szervezetek ernyőszervezete, amelynek célja, hogy Magyarországon a globális problémák megelőzésében és megoldásában közreműködő személyek, valamint az állampolgárok felismerjék döntéseik és felelősségük súlyát.

A HAND tagszervezeteivel együtt egy egész évben zajló programsorozatot valósít meg. A programok legtöbb esetben az Európa Pontban kerülnek megrendezésre, igazodva az Év havi tematikájához: januárban kampányindítóként az „Európa a világban” téma kapott helyet, februárban az oktatás, márciusban a nők és a lányok jogai, áprilisban az egészség témája képezi a programok fókuszát. A projekt a tagszervezetekkel való közös munka eredményeként valósul meg, így egy-egy téma kidolgozásában az Artemisszió Alapítvány is fontos szerepet vállal. Júniusban tanárképzést és diák-workshopot tartunk a mezőgazdasági kereskedelem és a társadalmi igazságosságról. A szeptemberi hónap a demográfia és migráció témáját érinti, ami különösen fontos az Alapítvány által képviselt értékek szempontjából is, illetve a világban zajló aktualitások miatt is.

A következő hónapok tematikájáról, valamint a programok részleteiről további információ:

http://hand.org.hu/a_projekt

https://europa.eu/eyd2015/hu/events

https://www.facebook.com/99lepes1egyenlobbvilagert?fref=ts

                                                                                                      Osváth Kinga

komment

Címkék: nemzetközi fejlesztés Európai Fejlesztés Éve

süti beállítások módosítása