2015.03.17.

Csapatépítés Kőhegyen - Külföldi szakmai gyakorlatra felkészítő tábort tartottunk

2015. február 25-26-27-én három napot töltöttünk szakiskolás fiatalokkal egy kihívásokkal teli nomád csapatépítő táborban, Kőhegyen. Az Erasmus+ Programunk résztvevői Padovába illetve Marseille-be készülnek 2015. áprilistól három és fél hónapra. A cél kettős volt: részünkre kiderüljön, hogy ki az a 10 fiatal, aki számára a leghasznosabb lenne most ez a lehetőség, az ő számukra pedig, hogy felkészüljenek az utazásra.

blog_2.jpg

A fiatalok aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy a program elérje célját, így saját meglepetésükre is igen (ilyen) rövid idő alatt egy zsibongó, nyitott, befogadó csapattá váltak. Habár az elején még egymás neveit sem mindig tudták, mégis olyan érzésük volt, hogy ismerik egymást. Hozzásegített ehhez minket a hely adta sajátos hangulat, ami a természeti erőforrások tudatos felhasználásával, megbecsülésével rendet sugározott. Esővizet ittunk finomítva, sáron csúszkálva közelítettük meg a szállást és szabadidőben tavaszi erdőt lélegeztünk.

Ízig-vérig anyanyelvi franciát, olaszt tanultunk, legfontosabb helyi tudnivalókkal gazdagodtunk, például, hogy mit honnan lehet beszerezni: biciklit, hamburgert, ínyencségeket, merre találjuk a város adta szórakozási lehetőségeket, és a kultúra sajátosságaiba is belepillantottunk.

Megismerkedtünk az Erasmus+ Programmal, annak szereplőivel, bemutattuk egymásnak a szakmánkat, motivációs levelet írtunk.

Önismeret témakörben szituációs játékkal közeledtünk magunkhoz és egymáshoz, önállóságot tanultunk, konfliktust kezeltünk, hogy-vagy-csoportoztunk (megosztottuk egymással érzéseinket, félelmeinket, elvárásainkat, sőt, közös blogunkra videó-bejegyzést is készítettünk

Mindeközben pedig valóban csapatban működtünk – együttlakás, egy szobában alvás, fürdő beosztás – „gulyást főztünk”, pókhálót másztunk, földön hemperegtünk.

Bojti Stefi (szakmai gyakornok, animátor)

komment

Címkék: beszámoló külföldi szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

süti beállítások módosítása