2014.12.16.

Mítoszok és tények az eboláról

- Az ebola vírus a fertőzött betegek testnedveivel terjed.

- Az Ebola-vírus NEM terjed nyilvános helyeken. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed 

- A lappangási időszakban (21 nap) a beteg tünetmentes, ez alatt a vírus nem fertőző.

- A megbetegedés tünetei nagyon hasonlítanak az influenzára: magas láz, hányás, hasmenés stb. Az esetek 50%-ban belső vérzéssel jár.

- Az influenza kétszer annyira, míg a bárányhimlő 9-szer annyira fertőző, mint az ebola vírus.

- Az ÁNTSZ hangsúlyozza, hogy annak kockázata, hogy hazánkba az Ebola-vírus (akár afrikai felsőoktatási hallgatók által) behurcolásra kerüljön minimális. A magyar egészségügy fel van készülve, így annak sem lenne esélye, hogy egy járvány kialakuljon.

- A járvány kialakulása és elharapódzása nem a helyi kulturális sajátosságokra vezethető vissza, sokkal inkább az egészségügyi infrastruktúra hiányosságaira.

- Sierra Leone a világ leggazdagabb országa lehetne ásványkincseire és éghajlati adottságaira való tekintettel. Az elmúlt 10 évben a kormányközi szervezetek nem fordítottak elég figyelmet az egészségügy és oktatás megerősítésére és a külföldi beruházások sem támogatják a helyi érdekeket.

komment

Címkék: Sierra Leone globális nevelés Észak-Dél Kapcsolat Adjuk össze

süti beállítások módosítása