2014.09.13.

A "norvég-ügy" háttere: előzmények és a tények a készenléti rendőrség hétfői akciójával kapcsolatban

Norvégia, Izland és Liechtenstein ugyan nem tagjai az Európai Uniónak, de az Európai Gazdasági Térségnek (EGT) igen és szorosan együttműködnek az EU-val. Ez a három ország 2004 óta támogatja a 2004 után az EU-hoz csatlakozó országokat, köztük hazánkat is (Norvég Alap és EGT Alapok). A Norvég Alapon belül a támogatás meghatározó részét (kb. 90%) a Nemzeti Civil Alap (NCA) teszi ki, melynek lebonyolításáért hazánkban az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA) volt felelős, együttműködve az NCA Tanácsával és Kollégiumaival, a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal (SZMM) és Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ). A támogatás kisebb részét a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) fedi le, melynek lebonyolító szerve egy konzorcium, amelyet az Ökotárs Alapítvány vezet, együttműködve az Autonómia, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért (DemNet) és a Kárpátok Alapítványokkal. Hazánk az első periódus során (2004-2009) 34,5 milliárd forintnak (NCA) és 1,6 milliárd forintnak megfelelő (NCTA) támogatást kapott. A következő, most is futó periódusban 36 milliárd forint (NCA) és 4 milliárd forint (NCTA) támogatást irányoztak elő. Ezen támogatások 97%-át Norvégia finanszírozza.

tűntetés_kicsi.jpg

A főbb események:

* A Norvégia és Magyarország között 2011. október 12-én megkötött megállapodást figyelmen kívül hagyva a magyar kormány 2014. január 1-jével egyoldalúan áthelyezte az NCA és EGT Alap lebonyolítását és monitorozását a tulajdonában álló Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez.

* Lázár János, április elején levelet írt a Vidar Helgesen norvég külügyminiszternek , bírálva az NCTA működtetését és ellenzéki, elsősorban LMP-s politikai kötődéssel vádolva a működtető szervezetek. A levélben Lázár János új, a magyar kormány által „elfogadható” működtető szervezet kijelölését szorgalmazza az NCTA kezelését illetően is. A Helgesen meglepetésének adott hangot április 24-i válaszlevelében, visszautasítva az abban szereplő, bizonyítékok nélkül közölt vádakat.

* A Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor már  "párthoz kötődő, szélhámos gittegyleteknek" nevezte az NCTA-t működtető konzorciumot és követelte, hogy annak teljes működtetése is kerüljön a magyar kormány kezébe. (Csepreghy Nándor nyilatkozata 2014. április 30-án jelent meg a magyar sajtóban)

* Lázár János újabb, a norvég külügyminiszterez eljuttatott levelében (2014. május 6.) az NCTA támogatás folyósításának befagyasztását, az azt működtető, Ökotárs Alapítvány vezetésével működő konzorcium leváltását, új, a kormányzati szervek által is elfogadható működtető szervezet felállítását kérte.

* Mivel az NCA működtetésével kapcsolatos egyoldalú szerződésszegés ügyében a kormány semmilyen magyarázó vagy közelítő lépést nem tett a támogató országok felé, ezért a három adományozó ország  2014. május elején a kifizetések felfüggesztéséről döntött (a támogatás megvonása a 36 milliárd forintnak megfelelő, NCA pénzalap fennmaradó részének további utalását érintette).

* Csepreghy Nándor kezdeményezte, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) teljes körűen vizsgálja át az NCTA pénzosztását. A KEHI vizsgálatáról a nyilvánosság a Miniszterelnökség május 21-i sajtóközleményéből értesült, az Ökotárs Alapítvány a vizsgálatról szóló hivatalos levelet május 26-án kapta meg.

* Az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója május végén nyílt levelet írt Lázár Jánosnak, melyben leszögezte, hogy jogosulatlannak tartja a kormány által kezdeményezett KEHI vizsgálatot. Álláspontjuk szerint a magyar kormány szerveinek nincsen ellenőrzési joga az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) felett, amelyeknek forrásait teljes egészében Norvégia állja és a „támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért.”

* A KEHI május végén a vizsgált szervezeteket adószámuk bevonásával fenyegette meg, ha nem adják ki az általuk kért adatok és dokumentumokat. A civil szervezetek végül együttműködtek a KEHI-vel; átadva a dokumentumokat vagy felrakva azokat a honlapjukra.

* Május 30-án a sajtóban nyilvánosan is megneveztek az 50-60 fős, a beadott pályázatokat bíráló bizottságból 9 embert, akik a kormány szerint baloldali vagy liberális kötődésűek. A listát, a forrás megnevezés nélkül, a Miniszterelnökség küldte meg a Magyar Nemzetnek és a 444-nek.

* A KEHI az Ökotárs Alapítványnak június 2-án reggel 8 órára jelezte jövetelét, ahol a sajtó jelenlétével várták őket. Az kormányzati ellenőrök aznap reggel a DemNet és az Autonómia Alapítványok székhelyén jelentek meg, az Ökotárs Alapítványhoz délután 3 órakor szálltak ki. Az Alapítványok jegyzőkönyvbe vetetették, hogy bár együttműködnek a KEHI-vel, vitatják az ellenőrzés jogosultságát.

* Május végén a 444 kérésére a Miniszterelnökség megküldte a baloldali kötődésű, kormány által „problémás szervezettekként” nyilvántartott civilek listáját (http://444.hu/2014/05/30/itt-a-kormany-listaja-a-szervezetekrol-akik-miatt-nekimentek-a-norveg-alapnak/).

* A KEHI honlapján júniusban egyértelműen a civileket a bűnözéssel kapcsolatba hozó cikket jelenített meg „Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMPs bírálók és a homoszexuális lobbi” címmel. (MNO, KEHI, 2013. június 13.).

* Csepreghy Nándor hamis eredményeket hozott nyilvánosságra június 27-én a Miniszterelnöki Hivatal által összehívott sajtótájékoztatón; olyan hatástanulmányra hivatkozva, amelyről kiderült, hogy akkor még nem is volt birtokában (Ernst & Young jelentése). A  sajtótájékoztatót követően a nyilvánosságra hozott jelentésből egyértelműen kiderült, hogy a projekt lebonyolítását átláthatónak, megfelelőnek ítélték meg, és azt is, hogy az előző ciklusban feltárt hibákat is kijavították.

* KEHI június 17-én 58, NCTA programot megvalósító civil szervezetnek küldte ki a velük kapcsolatos vizsgálódásról szóló felszólító levelet.

* Júliusban Orbán Viktor Tusnádfürdőn a civileket fizetett politikusi aktivistáknak nevezte, „akik külföldi érdekeket próbálnak Magyarországon érvényesíteni. Ezért nagyon helyes, hogy föl is állt a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik, hogy mindannyian, Önök is pontosan tudhassák, hogy az álarcok mögött kik a valódi karakterek.” (részlet a miniszterelnök Tusnádfürdőn, 2014. július 26-án elmondott beszédéből)

* Szeptember elején nyilvánosságra került, hogy az 5. kerületi rendőrség sikkasztás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást, amely kiegészült a hűtlen kezelés és illegális pénzintézeti tevékenység vádjával.  A meg nem nevezett szervezet az Ökotársról Alapítvány, amelyik „hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye.” (HVG, 2014. szeptember 03.)

* Szeptember 8.-án reggel a Nemzeti Nyomozó Iroda rohamrendőrökkel kiszállt az Ökotárshoz és a DemNet Alapítványhoz, néhány munkatársuknál házkutatást tartottak, melynek során iratokat és számítógépen tárolt adatokat foglaltak le. A nyilvánosságra hozott lefoglalási jegyzőkönyv és az Ökotárs vezetőjének nyilatkozatából kiderült, hogy a nyomozók elsősorban annak a 13 szervezetnek az adataira voltak kíváncsiak, melyeket balliberális kötődésük miatt korábban már nyilvánosságra hozott a Minisztérium.

* Szeptember 13.-án a Humán Platform felhívására közel ezer ember vonult a Városháza elé, hogy tiltakozzon az események ellen és kifejezze szolidaritását a megtámadott civil szervezetekkel.

* A tüntetés után magyar és külföldi önkéntesek honalapot nyitottak, amelyen külföldiek is csatlakozhatnak a szolidaritási mozgalomhoz: http://blacklistedhungarians.eu/

 

komment

Címkék: civil társadalom

süti beállítások módosítása