2014.08.11.

Fotel - Fórum Színházzal a korai iskolaelhagyás ellen

A projekt célja, hogy megvizsgáljuk, milyen mértékben csökkentheti a korai iskola elhagyás kockázatát a 13 és 16 év közötti korosztályban a Fórum Színház módszer tanári alkalmazása, ötvözve az interkulturális viszonyokkal kapcsolatos gyakorlati tudással.

Az elmúlt években a korai iskola elhagyás (KIE) volt az egyik legjelentősebb szociális kérdés, amellyel az Európai Uniónak szembe kell néznie. A probléma hordereje egyre növekszik, és jelenleg a tagállamok diákjainak több mint 14,4 %-át érinti, elsősorban etnikai és nemzetiségi kisebbségekhez tartozó fiatalokat, beleértve a bevándorlókat és a romákat.

A KIE okai összetettek, így annak érdekében, hogy hatékony megoldást találjunk, további kutatások szükségesek a megfelelő megelőző lépésekkel kapcsolatban. A FOTEL projekt a KIE okainak és működésének feltárására és vizsgálatára fókuszált.

fotel_kicsi.jpg

Kísérleti műhelymunka az iskolákban

Befejeztük projektünk második fázisát. Miután kiadtuk A Korai Iskolaelhagyás tényezőinek vizsgálata öt európai kontextusban című kutatási riportunkat, kísérleti műhelyeket vezettünk helyi iskolákban, amelyek eredménye természetesen a Fórum Színház előadás volt. Alább találhatóak linkek a magyar videókhoz, amelyeket a műhelymunka, a próbák és a végső előadások folyamán rögzítettünk.

Kézikönyv tanárok és oktatási szakemberek számára

A Fórum Színház előkészületeinek és előadásának tapasztalatai után egy Kézikönyv kiadását tervezzük azon tanárok és oktatási szakemberek számára, akik egy hatékony módszert keresnek a Korai Iskola Elhagyás kockázatának kitett diákokkal való munkához. A Kézikönyv fő célja, hogy útmutató legyen a tanárnak, ha meg szeretné ismételni a próba projektet a saját iskolájában.

Minden partner szervezet hozzájárult ehhez a munkához. A kézikönyv első kedvcsinálója megtalálható honlapunkon.

Konferencia és Tanárképzés

Célunk, hogy minél szélesebb körben terjesszük a Fórum Színház módszer alkalmazását, mint eszközt a Korai Iskola Elhagyás csökkentésére a tizenévesek körében. Az ötlet népszerűsítése érdekében kerül megrendezésre:

Kritikus Incidens és Fórum Színház módszer a Korai Iskola Elhagyás csökkentésére képzés iskolai oktatásban dolgozók számára Budapesten, 2014. október 27-től november 1-ig.

Céljai:

  • A tanárok szakmai továbbképzése, hogy saját iskolai környezetükben vezethessenek foglalkozásokat ötvözve a következő ismereteket:

-       a KIE tényezőit

-       a Kritikus Incidens módszert

-       az EU öt különböző országából összegyűjtött, a való életből átalakított KIE eseteket

  • Az interkulturális helyzetek sajátosságainak és szabályszerűségeinek középpontba állítása, módszertani támogatás a tanároknak. A tanárok a kifejlesztett módszer segítségével úgy dolgozhatnak együtt a célcsoporttal, hogy vonzóbb programokat nyújthatnak, összhangban a tanulók szükségleteivel és elvárásaival.
  • A Fórum Színház módszer bemutatása, amely arra szolgálhat az iskolákban, hogy megelőzzük és csökkentsük a KIE-t a diákok között, elsősorban azon tanulók körében, akiknél nagyobb az esély, hogy alacsony alap készségekkel, és korábban hagyják el az iskolát. A Fórum Színház segítségével kapnak egy eszközt, amelyet konfliktusos helyzetekben használhatnak az iskolában.

és

a Nemzetközi FOTEL Projekt Konferencia

Céljai:

  • A Projekt folyamatának és kimenetelének értékelése
  • Európai, oktatási területekkel kapcsolatos jövőbeli perspektívák megosztása

Módszerek:

  • Plenáris ülések, kerekasztal beszélgetések, és interaktív műhelyek
  • Hálózatépítő társalgás, amely során megoszthatóak a gyakorlatok, és lehetőség nyílik további eszmecserére az interneten

Tartalom:

  • A FOTEL projekt bemutatása
  • Előadás a KIE-ról és a Fórum Színházról (az oktatásban)
  • Kerekasztal beszélgetés romákkal és bevándorlókkal kapcsolatos kérdésekről, a Korai Iskola Elhagyás jelenségéről
  • Műhelyek: Kritikus Incidens, a FOTEL partnerek jó gyakorlatai (pl. demokratikus megbeszélés, beszélgetés a roma- fóbiáról), Fórum Színház
  • A Fórum Színház előadás bemutatása

További információ:

- olvashat a Fórum Színház módszerről – Forum Theatre Methodology

- honlapunkon megtalálhatja Galériánkat is – Gallery

További információért és tapasztalatcseréért lépjen kapcsolatba velünk – contact us

komment

Címkék: oktatás művészet fórum színház FOTEL

süti beállítások módosítása